Китайският технологичен гигант Huawei представи първия в света 7nm чипсет

...
 Китайският технологичен гигант Huawei представи първия в света 7nm чипсет
Коментари Харесай

Huawei представи първия 7nm чипсет в света

 Китайският софтуерен колос Huawei показа първия в света 7nm чипсет - Kirin 980. Новината за най-новият чипсет с изкуствен интелект беше оповестена на ревюто за потребителска електроника IFA, което се организира сега в Берлин.
Идеята на компанията е Kirin 980 да съчетава в едно най-хубавите в класа си работа, резултатност, функционалности за съгласуваност и изчислителната мощ на новия Dual NPU AI.

Устройството, което беше показано от изпълнителния шеф на Huawei Consumer Business Group Ричард Ю, разполага с напълно нови CPU, GPU и Dual NPU.

Високотехнологичния 7nm развой на TSMC разрешава на Kirin 980 да помести 6,9 милиарда транзистора в едвам 1cm2, което е 1,6 пъти повече спрямо предходното потомство. По думите на Ричард Ю чипсетът ще е основен за идващото потомство приложения, които ще изискват невиждана до момента продуктивност.

Kirin980 предлага с 20 на 100 по-висока продуктивност по отношение на предходното потомство 10nm развой. Всъщност по-малкият размер на чипсета значи по-малко заето пространство, само че в същото време той употребява и доста по-малко сила, като може да се похвали с 40% по-висока енергийна успеваемост на чипа.

Той работи доста по-бързо, т.е. дава опция за по-бързо зареждане на приложенията, както и по-добро потребителско преживяване.

В Kirin 980 е интегриран специфичен графичен процесор Mali-G76 GPU, който е обвързван с новите трендове в графиката на видео игрите.

Той предлага 46% по-добра графична мощ и 178% по-висока енергийна успеваемост спрямо предходното потомство графичен процесор. Mali-G76 работи още с новаторска технология, позволяваща на изкуствения разсъдък да пресметна до каква степен съответната игра натоварва системата и да разпредели работния размер отмерено, с цел да може играта да продължи да върви безпрепятствено.

Kirin 980 предлага доста по-бърз транспорт на данни по отношение на предшественика си, както и по-гладка работа на многокамерна настройка, плюс нова HDR технология за възпроизвеждане на цветове. Това значи, че може да контролира контраста в другите елементи на една фотография. Multi-pass технологията пък помаха за премахването на обособени обекти от фрагмента, без това да въздейства отрицателно на неговото качество.

С Kirin 980 Huawei прави сериозна поръчка, че е подготвена да става все по-независима от американските производители на съставни елементи като Qualcomm. Това пък идва на фона на обтегнатите търговски връзки сред Съединени американски щати и Китай. Пускането на чипа обаче може да се окаже съществено предизвикателство пред упоритостите на други колоси оттатък океана като Apple. Същевременно е значим ход и по отношение на производителя на съставни елементи за мобилни устройства Samsung Electronics.

Очаква се на своето годишно събитие през септември Apple да показа нов чип, който ще бъде интегриран в новите модели iPhone.

Новият чипсет на Huawei пък ще бъде част от идния флагман Mate 20, чиято публична премиера ще е напълно скоро - на 16 октомври в Лондон, разгласи Ричард Ю.

По време на речта си през днешния ден Ю разгласи и още хардуерни вести. Huawei навлиза в борбата на умните колонки със свое предложение, наречено AI  Cube. Устройството работи с гласовия помощник на Amazon - Alexa, и съчетава в едно колонка и 4G рутер. Последното пък е поръчка за експертизата на компанията в телекомуникационното съоръжение.

Колонката евентуално ще се появи в Европа по Коледа, но цената й не бе оповестена публично. Джаджата е висока 218 мм и тежи 900 грама. От компанията подчертаваха както на обстоятелството, че отново  залагат съществено на изкуствен интелект, по този начин и на качеството на звука.

Третото забавно хардуерно решение на Huawei, показано през днешния ден, е малко устройство за локализиране на багаж, домакински любим, велосипед или други движимости. Устройството, чиятоцена също не беше оповестена, ще подава сигнали за това къде се намира въпросният обект, като залага на точно позициониране с опция за неточност до 5 метра. Locator поддържа световен роуминг и е водоустойчив. Освен това разполага и с SOS бутон.
По публикацията работи: Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР